Spekkoek

Ingrediënten

  • 400 gram Melkan roomboter ongezouten (in blokjes)
  • 250 gram Van Gilse witte basterdsuiker
  • 2 zakjes Dr. Oetker vanillesuiker
  • 10 Scharreleieren maat L (gesplitst)
  • 125 gram g’woon patentbloem (gezeefd)
  • 3 eetlepels g’woon kaneelpoeder
  • 4 theelepels Verstegen anijszaad gemalen
  • 2 theelepels Verstegen kruidnagel gemalen
  • 2 theelepels g’woon nootmuskaatpoeder

Bereiden

  1. Verwarm de oven op 160⁰C bovenwarmte of met de bovengrill. Klop de boter, suiker en vanillesuiker met de mixer romig. Klop een voor een de eidooiers erdoor. Klop de eiwitten stijf in een vetvrije kom en spatel ze luchtig door het botermengsel.
  2. Spatel daarna de bloem met een snufje zout erdoor. Verdeel het beslag in twee kommen, doe in 1 kom alle specerijen, zodat je twee kleuren beslag krijgt.
  3. Bekleed de bodem van de bakvorm met bakpapier. Schep 3 eetlepels bruin beslag in de vorm en strijk met de bolle kant van een lepel uit tot een laagje van circa 3 mm dik. Zet de vorm circa 15 cm onder de grill en laat het laagje 3-4 minuten garen.
  4. Neem uit de oven en verdeel een laagje wit beslag over de lichte laag. Zet weer 3 minuten onder de grill. Prik blaasjes die eventueel ontstaan in voordat je de volgende laag maakt.
  5. Herhaal tot al het beslag op is en eindig met een bruine laag. Zet de oven uit en laat nog circa 10 minuten in de open oven staan. Laat de spekkoek buiten de oven circa 1 uur afkoelen.