Zalmfilet met peterselie-tapenade

Ingrediënten

  • 4 zalmfilets (à 150 g)
  • 500 gram winterpeen (geschrapt)
  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 1 sinaasappel (schoongeboend)
  • 1 ui (fijngesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
  • 4 eetlepels platte peterselie (gehakt)
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 50 gram roomboter

Bereiden

  1. Schaaf de wortel in lange linten en kook 4-5 minuten. Giet af en laat uitlekken.
  2. Rasp 1 eetlepel van de schil van de citroen en 1 eetlepel van de sinaasappel. Verwijder de rest van de schil, snijd de partjes uit de vliesjes en gebruik ze als garnering.
  3. Meng de citroen- en sinaasappelrasp met de ui, knoflook, peterselie, kappertjes en 2 eetlepels olijfolie tot een tapenade.
  4. Bestrooi de zalmfilet met zout en peper. Verhit de rest van de olijfolie en de boter en bak hierin de zalm in circa 2 minuten per kant goudbruin. Verwarm intussen de wortellinten afgedekt 2 minuten in de magnetron op 800 watt of verwarm ze in een vergiet boven een pan kokend water.
  5. Verdeel de wortel over de borden, leg de zalm erop en verdeel de tapenade erover. Garneer met sinaasappel en citroen.

Tip: Lekker met gebakken krieltjes.