Bereiden:
- Schil de peren en laat de steeltjes eraan zitten. Zet ze rechtop in een pan waarin ze goed passen zonder om te vallen.
- Voeg de rest van de ingrediënten toe en giet er zoveel water bij dat de peren half onder water staan. Breng rustig aan de kook en leg dan het deksel op de pan.
- Stoof de peren op een lage stand in circa 3 uur zacht en rood.
- Laat de peertjes afkoelen in het stoofvocht.
- Strooi eventueel wat amandelschaafsel over de stoofperen.
Ingrediënten:
- 1 kilo stoofperen
- 180 gram Van Gilse kristalsuiker
- 1 theelepel citroenrasp
- 1 Verstegen kaneelstokje
- 5 Verstegen kruidnagels
- 200 milliliter huiswijn rood
- Nutcase amandelschaafsel
Gevulde tomaten uit de oven
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Snijd de kapjes van de tomaten en hol de tomaten met behulp van een lepel uit. Strooi er wat zout in en laat ze omgekeerd circa 15 minuten op keukenpapier uitlekken.
- Snijd het vruchtvlees in stukjes en laat deze tomaatstukjes in een zeef uitlekken. Roer de boter tot een smeuïge massa. Voeg driekwart van de peterselie, eidooiers, kaas, bloem, slagroom en uitgelekte stukjes tomaat toe en meng alles door elkaar. Klop de eiwitten stijf en spatel ze door het botermengsel. Vul hiermee de tomaten.
- Plaats de tomaten in een vuurvaste schaal. Laat de tomaten circa 15-20 minuten in de oven souffleren.
- Serveer de tomaten op een klein bordje en strooi er wat fijngehakte peterselie omheen.
Ingrediënten:
- 4 grote tomaten
- 20 gram Melkan roomboter ongezouten
- 2 eetlepels verse peterselie (fijngehakt)
- 2 scharreleieren L (gesplitst)
- 50 gram Vomar geraspte belegen kaas
- 2 eetlepels Melkan verse slagroom
- 20 gram g’woon patentbloem
- Zout
Ovengebakken aardappelschijfjes
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de aardappels in de lengte door en snijd ze in zeer dunne plakjes. Schep de aardappelschijfjes in een grote kom door elkaar met de rozemarijn,
olijfolie, de helft van de boter, zout en peper. - Neem steeds een stapeltje schijfjes en leg deze in de ovenschaal. Vul op deze manier de schaal en giet de rest van de boter over de aardappelschijfjes. Dek de schaal af met aluminiumfolie en bak circa 15 minuten in het midden van de oven. Neem het folie van de schaal en bak in nog circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Ingrediënten:
- 300 gram zoete aardappels (schoongeboend)
- 300 gram Vomar vastkokende aardappels (schoongeboend)
- 1 takje rozemarijn
- 2 eetlepels Melkan roomboter ongezouten (gesmolten)
- 2 eetlepels g’woon olijfolie traditioneel
- Zout en peper
Geroosterde bacon-honing spruitjes
Bereiden:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Blancheer de spruitjes 5 minuten. Halveer de plakken ontbijtspek en wikkel elk spruitje in een halve plak spek. Leg in een ovenschaal en bak 15 minuten in de oven.
- Roer de mosterd en honing tot een egaal mengsel. Bestrijk de spruitjes rondom met deze marinade en bak nog circa 15 minuten in de oven, totdat het spek knapperig en goudbruin is en de
spruitjes gaar zijn. - Controleer tussendoor of het spek niet te donker kleurt. Serveer met kerstprikkers.
Ingrediënten:
- 28 spruitjes (schoongemaakt)
- 14 plakjes Vomar ontbijtspek
- 1 theelepel Marne Groninger mosterd
- 1 eetlepel g'woon heldere bloemenhoning