Header

Wat is een dry rub?

Een dry rub is een mix van verschillende specerijen waarmee je het luxe vlees kan kruiden. Hierdoor geef je een eigen twist aan het gerecht.
Door het toevoegen van zout (dat vocht ontrekt waardoor de kruiden en specerijen beter worden opgenomen door het vlees) en suiker (zorgt voor een mooie krokante korst van het vlees) in combinatie paprikapoeder blijft de structuur van het vlees beter behouden dan wanneer je kiest voor marinades met wijn of azijn. Daarbij hoeft een dry rub minder lang in te trekken en blijft de rub echt op het vlees achter.

Maak zelf een mix met verschillende kruiden of laat je inspireren door de recepten hieronder. Je mixt alle kruiden door elkaar en daarna kun je dit direct toevoegen aan het luxe vlees. Laat het minimaal een uur intrekken en vervolgens langzaam garen op de barbecue.

Magic Dust

Deze rub is één van de bekendere rubs, vooral omdat het een veelzijdige rub is. Je kunt deze dus voor verschillende soorten vlees gebruiken. Mix de onderstaande ingrediënten met elkaar:

  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel komijn (gemalen)
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1/2 eetlepel mosterdpoeder
  • 1/4 eetlepel chilipoeder
  • 1/2 eetlepel cayennepeper
  • 1 eetlepel zout (fijn)
  • 1/2 eetlepel zwarte peper (grof gemalen)

Licht pittig en zoet

Voor een ribeye raden we je onderstaande rub aan. Mix alle onderstaande ingrediënten:

  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 2 eetlepels tijm (gedroogd)
  • 3 theelepels uienpoeder
  • 3 theelepels chilivlokken
  • 3 theelepels komijn
  • 2 eetlepels zwarte peper (grof gemalen)
  • 2 eetlepels zout (grof)

Sweet rub

Een heerlijk zoete rub voor bijvoorbeeld rundvlees. Mix alle onderstaande ingrediënten door elkaar:

  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel koriander (gedroogd)
  • 50 gram bruine suiker
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano (gedroogd)
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 20 gram zout (grof)
  • 1 theelepel zwarte peper (grof gemalen)

Smokey

Voor deze rub kun je uitstekend rundvlees gebruiken. Mix alle onderstaande ingrediënten:

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1½ theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 1 theelepel selderijblad (gedroogd)
  • 1 theelepel zout (grof)

Lekker pittig

Deze rub is heerlijk op varkensvlees. Mix de onderstaande ingrediënten:

  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel versgemalen zwarte peper
  • 2 theelepels oregano (gedroogd)
  • 2 theelepels tijm (gedroogd)
  • 1 theelepel komijn
  • 2 theelepels chilivlokken
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 1 eetlepel zout (grof)