Snijd de zalm in gelijke stukken van ongeveer 60 gram en bak ze eerst op de huid in een voorverhitte pan met een scheutje olijfolie op middelhoog vuur. Verwarm de oven voor op 150 graden. Laat de zalm rustig garen in de pan. Wanneer de garing tot halverwege de zalm komt, zet je het vuur uit, keer de zalm om en laat de andere kant van de zalm ook nog kort garen. Leg de stukken zalmfilet in de voor verwarmde oven en gaar ze nog 6-8 minuten in de oven tot rosé.
Gaar voor de hoemoes de tuinerwten en het teentje knoflook in kokend water voor 2 minuten. Spoel ze daarna af in koud water. Pureer de doperwten met de knoflook met een staafmixer of keukenmachine tot een glad geheel. Vul aan met olijfolie en citroensap. Maak op smaak met peper en zout. Snij de blaadjes munt fijn en roer deze door het mengsel.
Kook de tagliatelle in ruim kokend water zoals aangegeven op de verpakking. Voeg als laatste de room en fijngesneden bosui toe. Maak de saus door de fijngesneden sjalotten en citroengras aan te fruiten met wat olijfolie. Blus dit af met de witte wijn en voeg vervolgens de bouillon en room toe. Laat inkoken en voeg eventueel wat zout en peper toe.
Smeer een lepel hoemoes uit op het bord. Plaats de zalm over de hoemoes en serveer de tagliatelle erbij. Maak af met de limoengrassaus.