Getoaste batard met pulled zalm en avocado-tuinerwtenspread

Ingrediënten:

  • 8 plakken batard naar keuze (in de dunste plakken gesneden in de snijmachine in de winkel)
  • 400 gram Goede Vangst zalmfilet op huid
  • 40 gram rucola
  • 5 limoen
  • 2 teentjes knoflook
  • 5 avocado
  • 8 stengels dille (fijngesneden)
  • 50 gram Melkan crème fraîche
  • 50 gram g’woon tuinerwten (ontdooid)
  • 5 theelepel Verstegen korianderblad
  • 50 gram g’woon zongedroogde tomaatjes (uitgelekt)
  • snuf Verstegen zeezout uit de molen
  • 1 eetlepel Kühne mierikswortel fijn geraspt
  • 2 eetlepels Sum & Sam gehakte knoflook
  • 210 ml g’woon olijfolie traditioneel

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op de 150°C. Snijd de knoflook heel fijn en meng met 100 ml olijfolie. Smeer het brood hiermee in. Bak het brood tot toast in ca. 10-15 minuten in de voorverwarmde oven en laat afkoelen. Draai de oven terug naar 80°C.
  2. Maak de marinade voor de zalm door 100 ml olijfolie te mengen met de gehakte knoflook, mierikswortel en wat versgemalen zout. Marineer de zalmfilet met deze marinade. Smeer de ovenschaal in met ca. 10 ml olijfolie en leg hier de gemarineerde zalmfilet in. Zet de zalmfilet 30-40 minuten in de voorverwarmde oven op een kerntemperatuur van 50°C. De binnenkant van de zalm mag nog een beetje glazig zijn, dus niet helemaal doorgegaard. Haal de zalmfilet uit de oven en laat afkoelen in de koelkast.
  3. Pluk de zalm met 2 vorken van het vel en maak grove stukken, zodat je pulled zalm krijgt. Snijd het vruchtvlees van de avocado in kleine blokjes. Meng de avocadoblokjes met de crème fraîche, tuinerwtjes, koriander, dille, en de zongedroogde tomaatjes. Rasp de halve limoen. Meng dit samen met het sap door het avocado-mengsel. Meng 3/4de van de pulled zalm erdoorheen.
  4. Verdeel de 8 toasts over 4 borden. Beleg de toasts met wat rucola en verdeel het avocado-pulled zalm mengsel erover. Mooi om dit met een lepel in bolle, ovale vormpjes te verdelen. En verdeel de rest van de pulled zalm er los overheen samen met wat dille.