Ragoutvariatie

1. Kerstboomtorentjes met ragout en Parmezaan

Ingrediënten:

  • 500 gram verse kippenragout
  • 12 plakjes g’woon bladerdeeg
  • 45 gram Melkan Parmigiano Reggiano
  • Verstegen peper

Benodigdheden:

  • Kerstboomuitsteker

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de folie van de bevroren bladerdeegplakken. Steek uit elk plakje een kerstboom, zodat je uiteindelijk 12 kerstboompjes krijgt. Maak van het overbleven deeg eventueel nog leuke sterretjes ter decoratie bij je gerecht. Leg de kerstbomen naast elkaar, met wat tussenruimte. op een met bakpapier beklede bakplaat en leg daar weer een vel bakpapier op. Wacht circa vijf minuten tot de plakken ontdooid zijn en leg er iets zwaars op, zoals een braadslede, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Bak in vijftien minuten goudbruin en gaar in het midden van de oven, keer na tien minuten om. Haal uit de oven en laat in tien minuten afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Doe de ragout in een pan en laat zachtjes koken. Meng 2/3 van de kaas door de ragout en haal de pan van het vuur. Laat tien minuten staan, roer halverwege.
  3. Leg vier bladerdeeg vormpjes op vier verschillende borden en schep hier een lepeltje ragout op. Leg hier weer een nieuw bladerdeegvormpje op en schep hier nog een lepel ragout op. Om de toren af te maken komt er nog een laatste bladerdeegvormpje op. Bestrooi de ragouttorentjes met de rest van de kaas en vers gemalen zwarte peper.

2. Verse kipragout bitterballen

Ingrediënten:

  • 1 bakje verse kipragout
  • 2 gelatineblaadjes
  • g'woon olijfolie traditioneel (om je handen mee in te vetten)
  • g'woon paneermeel naturel
  • Frituurvet of (zonnebloem)olie
  • 2-3 losgeklopte eieren (M)

Bereiden:

  1. Verwarm de verse kipragout in een pannetje.
  2. Knijp de gelatineblaadjes uit en roer deze door de ragout. Giet de ragout op een schaaltje en bekleed met vershoudfolie zodat er geen velletje kan ontstaan. Laat afkoelen en 4 uur opstijven in de koelkast.
  3. Snijd de opgesteven plak ragout in 18 gelijke stukjes. Doe een beetje olijfolie op je handen en rol balletjes van de stukjes ragout.
  4. Zet een diep bord of schaal klaar met het paneermeel en een tweede met het ei. Verhit ondertussen de pan met het frituurvet of de (zonnebloem)olie tot 180 °C.
  5. Rol een balletje door de paneermeel, het ei, paneermeel, ei en eindig weer met de paneermeel. Herhaal dit proces voor ieder balletjes. Elke bitterbal heeft dan dus drie laagjes paneermeel.
  6. Bak de bitterballen in 3 tot 5minuten krokant en bruin. Serveer gelijk.

3. Kerstboompasteitjes

Ingrediënten:

  • Vomar verse ragout
  • Vier kerstboom pasteibakjes
  • Verse peterselie (fijngehakt)

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 165°C. Plaats de pasteitjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in circa 10 minuten goudbruin en gaar.
  2. Verwarm ondertussen de verse ragout in de magnetron of in een pannetje.
  3. Verdeel de opgewarme verse ragout over de pasteitjes en bestrooi met de verse peterselie.

4. Mini quiches met verse runderragout

Ingrediënten:

  • 500 gram Vomar verse runderragout
  • 6 plakjes Koopmans hartige taartdeeg
  • 3 uien
  • 15 gram verse salie
  • 15 gram verse rozemarijn
  • 3 scharreleieren maat L
  • 150 gram prei
  • 25 gram g’woon margarine boter
  • 1 citroen
  • Verstegen zout en peper

Benodigdheden:

  • 6 kleine quichevormpjes

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 250°C. Snijd de uien en prei in halve ringen. Verhit de boter in een koekenpan en fruit hierin de ui en prei. Hak de salie en rozemarijn fijn.
  2. Roer in een kom de eieren los. Voeg zout en peper, salie en rozemarijn toe. Spoel de citroen schoon, rasp de schil en roer de rasp door het ei mengsel. Meng de kant-en-klare runderragout met het eiermengsel.
  3. Bekleed de zes quichevormpjes met een plak Koopmans hartige taartdeeg. Schep de vulling in de quichevormpjes en verdeel dit gelijkmatig.
  4. Zet de quiches in de oven. Verlaag de temperatuur na tien minuten naar 175°C en bak de mini quiches nog circa 30 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn.